dinsdag 20 september 2011

PRIJS DE MARKT

Ik moet de laatste tijd steeds vaker denken aan een grapje van Herman Finkers. Prijs de Heer 7,50. Prijs de Heer 9 gulden. 12,50, 13,60... Ja, wij prijzen hem steeds meer. Je kan je namelijk afvragen in wie of wat wij geloven, nu God in ons land een steeds marginalere rol krijgt toebedeeld. En ineens drong het tot me door. We hebben er lang over gedaan, maar in onze natuurlijk drang om ergens op te steunen, hebben we een almachtige, alwetende en onmetelijke entiteit geschapen waar we niet meer omheen kunnen. Een verschijnsel dat groter en machtiger is dan wij. Een abstract wezen die we niet kennen (daar is Hij immers te groot voor), maar waar we vol ontzag naar opkijken en waaraan we heden ten dage onze schietgebedjes richten. Zijn naam is De Markt.

Avond aan avond wordt Zijn evangelie – via kranten, tv en internet – gepredikt. Heb vertrouwen! Ja, uw pensioen is in rook opgegaan en uw loon zal de toenemende inflatie niet kunnen bijbenen, maar blijft u vooral consumeren! Blijft u vooral op vakantie gaan, maar niet naar Griekenland! Houd moed in deze bange dagen en vertrouw op Hem! Zijn boodschappers kleden zich sober – maar netjes – en schuiven met miljarden euro's, want dat is wat De Markt verlangt. Er moet altijd geld bij of af. Zonder offers immers geen zegeningen. En – zoals bij elke religie – je moet er vooral in geloven. Ons vertrouwen in Hem wordt dan ook regelmatig gepeild en geanalyseerd. Dat heet het consumentenvertrouwen. En daarmee is het, wonderlijk genoeg, niet zo best gesteld de laatste tijd.

Het is met De Markt net als met God: Zijn predikers spreken in raadselen en zaaien meer twijfel dan goed voor ons is. Ik zal niet de enige zijn die niet precies begrijpt waarom we nou opeens wéér in een crisis tuimelen. Of waarom Griekenland niet failliet mag gaan. Maar hé; religie moet het ook nogal hebben van mystiek en onwaarschijnlijke gebeurtenissen als spontaan brandende bosjes en gegoochel met vloeistof. De Markt's wegen zijn ondoorgrondelijk... Maar heidenen zijn zeker niet beter af! Diegene die weigert offers te brengen (lees: investeringen en bezuinigingen doorvoeren), zal niet mee mogen delen in tijden van overvloed. Hun naam zal minachtend worden uitgesproken en enge mannen met wit haar zullen je willen verstoten uit hun groepje. Zij hangen niet het juiste geloof aan en daarom zullen zij eeuwig branden in de vuilovens van het kapitalisme.

Helaas heeft De Markt – Zijn naam zij geprezen – nog geen antwoord gevonden op prangende kwesties als honger en levensbedreigende ziekten. Maar ach, er zullen altijd winnaars en verliezers zijn in het leven. Het moge duidelijk zijn dat er na zeven vette jaren, evenzoveel jaren zullen volgen waarbij de spreekwoordelijke broekriem zal moeten worden aangetrokken. De Hoorn des Overvloeds kan zomaar veranderen in de Hoorn van Afrika. Dat zijn de risico's. Maar laat u vooral niet van de wijs brengen! Vandaag is het Prinsjesdag en daarom zal het Staatshoofd in een gouden koets worden rondgereden om De Markt gunstig te stemmen. Let u vooral op de prachtige beschilderingen. Onze Hogepriester van Financiën zal met een geheimzinnig koffertje op de proppen komen met daarin de 10 geboden voor het komende jaar. Vrouwen zullen mysterieuze hoofddeksels dragen en het Staatshoofd zal voorlezen uit het Dikke Boek:

...en de banken werden veertig jaren verzocht door Satan. Een enkeling heeft gezondigd, maar laten wij onze schuldeisers vergeven gelijk onze Europese broeders. Verlos ons van de socialisten, want van U is het IMF en het geld en het belastingparadijs tot in de eeuwigheid. Amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers